10 oktober 2024

Kunst voor en door mavoleerlingen



Wat hebben muziek en kunst met elkaar te maken? Hoe teken je een gevoel? Leerlingen met koptelefoons als bij een ‘silent disco’? Dat gebeurde allemaal in Museum Helmond op 8 oktober, waar alle leerlingen uit Mht1a, Mh1b en Mh1a de expositie van Club Zien bezochten.

Club Zien is een samenwerkingsverband tussen Het Noordbrabants Museum, Design Museum Den Bosch, Stedelijk Museum Breda, Van Abbemuseum Eindhoven en Museum Helmond. Het doel van Club Zien is de musea toegankelijker maken voor vmbo-leerlingen. Door het verbinden van kunst, cultuur, erfgoed, design, geschiedenis én educatie biedt Club Zien een plek die de verwondering, verbeelding en creativiteit van leerlingen stimuleert.

Extra bijzonder is dat onze mavoleerlingen uit de bovenbouw een rol hebben gespeeld in het project “Club Zien: de Finale” waaraan onze brugklassers op 8 oktober een bezoek brachten. Leerlingen uit mavo-4 met het eindexamenvak BHA in hun pakket hielpen namelijk bij het vormgeven en indelen van de expositie.

De brugklassers kregen allerlei bijzonder opdrachten in Museum Helmond: luisteren naar muziek en kijken hoe dat een kunstwerk beïnvloedt, een gevoel uittekenen op basis van een kunstwerk in combinatie met wat je hoort, en zelf een geluidsopname maken op basis van wat je ziet. De expositie “Club Zien: de Finale”, vóór en dóór mavoleerlingen, werd door de leerlingen en docenten als bijzonder leuk en leerzaam ervaren.

< Terug