Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat alle onderdelen op deze website goed werken. Lees meer in onze privacyverklaring.
Accepteren

Excellente school

Het Jan van Brabant College - Molenstraat is een school met goed onderwijs. Ook de onderwijsinspectie is het daarmee eens. We dragen namelijk het predicaat ‘Excellente School’. Dit is een beoordeling die aangeeft dat een specifiek onderdeel van de school héél goed is en een voorbeeld is voor andere scholen. Bij ons dragen de opleidingen havo, tweetalig havo, vwo en tweetalig vwo de titel.

Wat is nou precies zo bijzonder aan het onderwijs op het Jan van Brabant College? We helpen onze leerlingen hun talenten te ontdekken en ontwikkelen en we besteden aandacht aan wetenschap en techniek. Ook vindt de jury het goed dat we samenwerken met bedrijven in de omgeving. Daarnaast wordt ons tweetalige onderwijs gewaardeerd. De conclusie van het rapport over de opleidingen vwo en tweetalig vwo luidt: “Met het excellentieprofiel Uitdagende samenwerking in de Brainport Regio heeft de school een voorbeeldfunctie voor andere scholen in Nederland.”

(De tekst gaat verder onder de video.)

Brainportonderwijs

Ons onderwijs heeft een naam: ‘Brainportonderwijs’. Dit onderwijs bieden we al jaren aan en hier zijn we dus heel ervaren in. De naam Brainport is gekozen vanwege de ligging van onze school. Helmond, Eindhoven en omgeving vormen namelijk samen de ‘Brainportregio’. In dit gebied zijn heel veel grote bedrijven te vinden. Ook komen mensen van over de hele wereld in dit gebied wonen en werken. “De school participeert in een indrukwekkend aantal samenwerkingen en partnerschappen. De school is zowel medeoprichter als aanjager van het Brainportnetwerk,” schrijft de jury in zijn rapport over de opleidingen havo en tweetalig havo.

Het is natuurlijk heel leuk en interessant om tijdens je middelbareschooltijd een kijkje te gaan nemen bij deze bedrijven. Dat kan als je naar het Jan van Brabant College gaat! Bij ons op school ga je niet alleen bij bedrijven binnenkijken – ook neem je deel aan projecten, doe je onderzoek en krijg je soms les van mensen die bij zo’n groot bedrijf werken. Daardoor weet je precies wat er allemaal voor bedrijven in de buurt zijn en waar je misschien zelf in de toekomst wil gaan werken.

(De tekst gaat verder onder de foto.)

Tweetalig onderwijs

Het Jan van Brabant College – Molenstraat is de enige school in Helmond waar tweetalig onderwijs (tto) gevolgd kan worden. Dit kan op mavo-, havo- en vwo-niveau. Het Jan van Brabant College staat in de top 10 van tto-scholen in Nederland. Natuurlijk leer je bij tweetalig onderwijs Engels van een uitzonderlijk hoog niveau. Sterker nog: nergens leer je beter Engels dan bij ons op school. Daarnaast leer je presenteren, samenwerken en kritisch denken. Zo word je een echte wereldburger en kun je later overal ter wereld gaan studeren en werken.

Ruimte om jezelf te zijn

Op het Jan van Brabant College staat op alle drie de locaties de leerling centraal. De jury zag dit duidelijk terug tijdens het bezoek aan de Molenstraat: “Een belangrijk streven van de school is dat elke leerling zich gezien voelt en zijn eigen ontwikkeling vorm kan geven door levensecht te leren. De jury heeft dit overal in de school terug kunnen zien en horen.” Voor elke leerling is individuele aandacht en er is veel ruimte om talenten te ontwikkelen, bijvoorbeeld door een extra module te volgen, mee te doen aan allerlei projecten, of eigen onderzoek te doen in zogenaamde ‘X-uren’ in de brugklas. Daarbij kunnen leerlingen die extra uitdaging nodig hebben een eigen gekozen onderwerp verder uitdiepen.

Aandacht op alle niveaus

De onderwijsinspectie heeft het predicaat ‘Excellente School’ toegekend aan onze opleidingen havo, tweetalig havo, vwo en tweetalig vwo. Natuurlijk zijn onze opleidingen mavo en tweetalig mavo ook heel goed. Welk niveau je ook volgt en welke vakken je ook kiest, je krijgt bij ons altijd Brainportonderwijs, we helpen je altijd om je eigen talenten te ontdekken en ook de aandacht voor wetenschap en techniek is er op elk niveau.

Rapport

Wil je het hele juryrapport lezen om meer te leren over ons onderwijs en de reden dat we het predicaat ‘Excellente School’ hebben gekregen? Het volledige rapport voor vwo en tweetalig vwo is hier te downloaden. Het rapport voor havo en tweetalig havo vind je hier.