Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat alle onderdelen op deze website goed werken. Lees meer in onze privacyverklaring.
Accepteren

Leerplicht

In ons land hebben kinderen vanaf 5 jaar een leerplicht. Kinderen moeten naar school tot ze een Europese startkwalificatie hebben (een afgeronde schoolopleiding) of tot ze 18 jaar zijn. Als schooldirectie hebben wij de plicht om schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar.

Leerplichtambtenaar

Als een leerling zonder geldige reden 3 dagen achter elkaar of binnen 4 weken 15 lesuren afwezig is, dan zijn wij als school verplicht dit te melden aan de leerplichtambtenaar. Een leerplichtambtenaar werkt bij de gemeente en houdt toezicht op de naleving van de leerplichtwet. Soms komen leerlingen niet naar school omdat ze ziek zijn, maar het kan ook zijn dat ze spijbelen. Als dat vaak gebeurt, raken leerlingen achter.

Als kinderen niet op school komen, spreken wij en/of de leerplichtambtenaar ook de ouders daarop aan. Kinderen van 12 jaar en ouder hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. Als ze langdurig spijbelen, worden ze daarop persoonlijk aangesproken en kunnen er consequenties aan verbonden zijn.