Tweetalig onderwijs
Bij ons op school kun je mavo, havo en vwo ook tweetalig volgen, van de brugklas tot het eindexamenjaar. Je krijgt dan de meeste vakken in het Engels, zoals geschiedenis (History) en aardrijkskunde (Geography). Wij zijn de enige school in Helmond en omstreken die tweetalig onderwijs (tto) aanbiedt. Op andere scholen kun je wel lessen ‘Cambridge Engels’ volgen, maar het tto is veel meer dan dat. We werken met Engelstalige studieboeken en spreken altijd Engels in de klas. Dat lijkt misschien heel moeilijk maar het went erg snel.
Als je op onze school tweetalig onderwijs wilt doen, hoef je nog niet goed te zijn in Engels. We beginnen het eerste jaar op een laag niveau en bouwen dat langzaam op. Natuurlijk helpen wij je met lastige woorden en moeilijke begrippen. Jouw enthousiasme en motivatie vinden wij veel belangrijker dan het startniveau van jouw Engels.
Alle docenten op het tweetalig onderwijs zijn opgeleid om les te geven in het Engels. Bij het lesgeven gebruiken ze de CLIL-didactiek (Content and Language Integrated Learning). Dit betekent dat ze het leren van het vak combineren met het leren van de Engelse taal. Je leert dus niet alleen de inhoud van het vak maar je leert ook beter Engels.
Klaar voor de toekomst
Met tweetalig onderwijs ben je klaar voor de toekomst. Ons onderwijs heeft een duidelijk doel: je wordt een zelfstandig denkende wereldburger. Je krijgt als tto-leerling op het Jan van Brabant College iets extra's aangeboden in de vorm van een uitgebreid internationaliseringsprogramma vol reizen, een certificaat van Cambridge Checkpoint, een certificaat van Cambridge IGCSE en A Level, internationale stage, gastsprekers, deelname aan wedstrijden en olympiades. Alles natuurlijk in het Engels.
De kwaliteit van ons tto-onderwijs wordt regelmatig beoordeeld door een nationale inspectie, Nuffic. Onlangs werd ons senior certificate weer voor vijf jaar verlengd. Dat betekent dat ook anderen vinden dat ons tweetalig onderwijs van goede kwaliteit is.
Internationaal
In de eerste drie leerjaren gaan we met de hele klas op reis. In de brugklas ga je bijvoorbeeld naar Engeland. In de tweede klas bezoek je het Europees Parlement. In het derde leerjaar reis je naar Ierland en in het jaar voor je eindexamen doe je een internationale beroepsstage. Ook krijg je de kans om op reis te gaan naar India of Spanje. Je logeert dan niet in een hotel maar in een gastgezin. Daardoor leer je heel goed Engels spreken en je leert ook over andere mensen en andere culturen. Je gaat nadenken over wereldproblemen, je hebt een eigen mening en leert ook om daarover te praten met andere leerlingen. Je ontwikkelt niet alleen je taalvaardigheid maar ook vaardigheden als samenwerken, kritisch denken, onderzoeken, verantwoordelijkheid nemen en creatief zijn. We noemen dat persoonlijke ontwikkeling. Klik hier voor meer informatie over internationalisering.
Veel meer dan alleen les in het Engels
Tweetalig onderwijs is dus veel meer dan alleen les krijgen in het Engels. Ook presenteren, samenwerken, onderzoeken en kritisch nadenken zijn belangrijk in de opleiding. Je leert niet alleen over de wereld in het klaslokaal, maar je gaat ook op reis om de wereld te ontdekken. Je logeert in een gastgezin of je ontvangt zelf een leerling uit een ander land die bij onze school op bezoek is. Je gaat op eendaagse excursies naar bijvoorbeeld België of Duitsland maar je doet met je klas ook mee aan digitale projecten bijvoorbeeld met scholieren in Griekenland, Spanje of Kroatië.
Hierdoor leer je heel goed Engels, ontdek je veel over andere landen en culturen en word je een echte wereldburger.
Financiële steun
Voor hulp met de tto-bijdrage bestaat er financiële steun.