12 april 2024

Uitwisseling Spanje



Op uitwisseling naar Spanje? Daar zei Brendan volmondig ‘ja’ op natuurlijk! Van huis uit spreekt hij Engels en Nederlands, hij volgt Engels en Frans als vakken op school, en voegde daar nog de cursus Spaans van mevrouw Tolsma aan toe dit jaar. De kers op de taart? Ingeloot worden voor een fantastische uitwisseling.

“De cursus was erg leuk,” vertelt Brendan. “Ik heb er voor gekozen omdat ik zelf talen enorm leuk vind om te leren. De cursus heeft me ook gemotiveerd om de Spaanse taal verder te leren. Ik ben nu ook na de module nog steeds op Duolingo Spaans aan het leren. De module was het extra uurtje in de week écht waard!”

Wat is er mooier dan je beheersing van de Spaanse taal in de praktijk te brengen tijdens een uitwisseling? “Het leukste van de uitwisseling vond ik het afspreken na het schoolprogramma. We gingen elke dag na het programma met iedereen afspreken. Dit kon een potje voetbal zijn of een wandeling door het dorp. Je leerde zo niet alleen het dorp beter kennen maar ook de leerlingen. Ik genoot echt volop van de gesprekken met de andere leerlingen!”

“Ik heb enorm veel Spaanse worden geleerd,” geeft Brendan aan. “De Spaanse leerlingen leerden mij die mij aan, maar ik leerde ook woorden gedurende de dag, bijvoorbeeld tijdens de autorit naar de school. Ik zag allemaal bordjes met bepaalde woorden en dan vroeg ik aan mijn gastgezin wat dat woord betekende. Ook heb ik gezien wat een normale dag is in het leven van een Spaanse leerling en hoe de normale gang van zaken is daar. Ik heb enorm veel dingen geleerd die mij zeker bij blijven!”

Zou hij andere leerlingen aanraden om mee te doen met uitwisselingen? “Ja!” antwoord Brendan enthousiast. “Echt waar, zeker doen. Deze uitwisseling was echt fantastisch! Ik heb enorm veel vrienden gemaakt en heel veel mensen leren kennen. Niet alleen was het in Spanje fantastisch, maar ook nu heb ik enorm veel contact met mensen die ik eerst helemaal niet kende. Ik denk dat ik nu dagelijks door 10 tot 15 verschillende mensen wordt geappt! De uitwisseling zorgt er wel voor dat je uit je comfortzone moet stappen, maar als je bereid bent om dat te doen, dan is dit echt dé kans voor jou!”

Klinkt dat je allemaal als muziek in de oren? Dan is het Jan van Brabant College Molenstraat de perfecte school voor jou. Samenwerken met en leren over andere landen en culturen doe je door op reis te gaan en activiteiten te ondernemen met leeftijdsgenoten uit andere landen. Zo verleg je je horizon. Daarom hebben wij veel internationale contacten en neemt internationalisering bij ons een belangrijke plek in. Internationalisering kan voor onze leerlingen bijvoorbeeld betekenen dat ze op reis gaan, in een gastgezin logeren, meedoen aan een digitaal project, op dagexcursie gaan of leerlingen uit een ander land ontvangen. De uitwisseling met Spanje waar Brendan aan meedeed, is slechts één van de vele voorbeelden van internationalisering bij ons op school.

< Terug