2 februari 2024

High-Level lessen groep 7-8



Regelmatig komen er leerlingen uit groep 7 en 8 op het Jan van Brabant College Molenstraat om mee te doen aan de High-Level lessen. Wat zijn dat nou eigenlijk precies? Meneer De Caluwe, die de lessen verzorgde in november 2023, bracht een breed scala aan onderwerpen aan bod in drie aparte lessen, met als leidend thema ‘waarneming’. Want is alles wat we waarnemen eigenlijk wel echt? 

Zo leerden leerlingen in de eerste les over de vijf zintuigen, de werking van het oog en hoe diepte in elkaar zit. Om deze onderwerpen in de praktijk te leren, werd er onder andere een model van een oog meegenomen en werden 3D-brilletjes getest. Daarnaast konden leerlingen aan de slag met het maken van hun eigen camera obscura! 

In de tweede les werd er vooral aandacht besteed aan de intentie van het kijken. Want wat je ziet, is meestal een interpretatie van de werkelijkheid. De High-Levelgroep kreeg een aantal optische illusies te zien, foto’s die je op meerdere manieren kan bekijken: sommige plaatjes leken zelfs te bewegen en te draaien! In de praktijk konden leerlingen hun eigen draaiende animaties maken op een tol, zoals bij een zoötroop: door de tol te draaien, ontstaat er in het midden één bewegend beeld dat door aparte tekeningetjes zijn eigen leven leidt. 

De laatste les ging over lichtbreking en prisma’s. De docent legde een aantal glazen prisma’s op tafel en vroeg leerlingen om hier zelf in groepjes mee te experimenteren. Na een aantal testjes met patronen begon bij één groepje het lampje te branden: de leerlingen maakten een regenboog. Er volgde wat uitleg over lichtbreking en het ontstaan van kleuren, lichtreflectie en de waarneming van kleuren. Ziet de ene persoon op dezelfde manier rood als de ander, of zit daar tóch een klein verschil in? Daarna mochten de leerlingen hun eigen mandala’s maken om zo de door hun opgedane kennis over kleurentheorie toe te passen in een caleidoscoop en in hun eigen ontworpen kleurplaat.

In een gesprek achteraf reageert meneer De Caluwe erg enthousiast. Hij is docent Kunst en CKV op school, maar hij doet daarnaast nu ook een studie aan de Radboud Universiteit over high-ability: “Kinderen die bij een High-Level groep zitten, zien sneller de verbinding tussen stukken informatie, oftewel hun kennis is groter. Dit betekent ook dat ze dan stappen overslaan, en dan moet je als docent aanvoelen of je dan met hun gedachtegang meegaat, of niet. Het vergt flexibiliteit, maar tegelijkertijd is het ook heel interessant. Ook is het leuk om die kinderen te coachen wanneer ze aan praktische opdrachten werken, en ze zichzelf tegenkomen in het proces: je coacht dan op het gebied van cognitie, maar ook zeker op emotioneel en motorisch gebied.”

Dit stuk is geschreven door Felice van het mediateam, die hiervoor meneer De Caluwe interviewde.

Met dank aan meneer De Caluwe en Jasmijn en Alex van het mediateam voor de foto’s en filmpjes van de lessen.

< Terug