19 april 2024

Brainportweek 2024



Vliegtuigjes bouwen, een ‘tiny house’ ontwerpen, een food market bezoeken, beestjes zoeken in Bakel, een hightech auto in de aula bewonderen, en de universiteit van Maastricht bezoeken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de leuke en leerzame activiteiten tijdens de Brainportweek van 15 t/m 19 april.

Wat is Brainport eigenlijk?

Wij zijn een Brainportschool. Op alle niveaus en in alle leerjaren betekent dat dat leerlingen aan de slag gaan met uitdagingen of vraagstukken uit de praktijk. We koppelen schoolvraagstukken aan de omgeving. Daarvoor werken we nauw samen met bedrijven en instellingen uit de regio. Ze geven bijvoorbeeld opdrachten waarmee leerlingen aan de slag gaan. Zo leren de leerlingen kritisch denken, creatief denken, informatievaardigheden, mediawijsheid, communiceren en samenwerken. Natuurlijk zijn er het hele jaar door gastlessen, projecten en lessen die de Brainportgedachte uitdragen. Eén keer per jaar staat een hele week in het teken van Brainport. Dit jaar was dat van 15 t/m 19 april.

Programma brugklassen

Wat hebben onze brugklassers allemaal gedaan deze week? Een van de projecten was ‘Bedrijven in een doosje’, waarbij leerlingen grondstoffen en eindproducten krijgen van verschillende Helmondse bedrijven. Aan hen de taak te bepalen om welk bedrijf het gaat. Een mooie manier om te ontdekken welke bedrijven er allemaal dicht bij huis te vinden zijn.

Ook dicht bij huis is het project ‘Brainport, dat ben jij’. Leerlingen zoeken uit wat de pijlers van een Brainportschool zijn, bedenken de ideale Brainportschool, zetten online het perfecte klaslokaal in elkaar, maken kennis met de Cacaokade waar onze nieuwsbouw zal komen, en ontwerpen een folder over hun ideale Brainportschool aan de Cacaokade.

Verder was er een bezoek aan Geofort, waar leerlingen de praktische kant van aardrijkskunde ontdekten aan de hand van allerlei experimenten met oude en moderne geotechnieken en meer leerden over actuele zaken als energie- en crisismanagement. De brugklassers volgend ook een workshop van VDL over mobiliteit, ontwierpen een stoel tijdens een workshop van Architectuurlessen.nl. Ook was er een sportdag op Suytkade.

Leerlingen ontwierpen ‘de stoel van de toekomst’ tijdens een workshop

Wat deden de tweedeklassers?

De tweedeklassers kregen de workshop ‘Gevaarlijke liefde’ van Humitas, boordevol informatie over onderwerpen rond online en offline seksueel grensoverschrijdend gedrag, zoals sexting, grooming, loverboyproblematiek en jeugdprostitutie. Daarnaast volgden de leerlingen een workshop ‘Space Farming: het eten van de toekomst’. Het doel van de workshop was een antwoord te vinden op de vraag hoe wij in 2050 tien miljard mensen kunnen voeden zonder dat wij ons ecosysteem uitputten. De workshop was ter voorbereiding op een bezoek aan het Evoluon in Eindhoven, waar de tentoonstelling Space Farming te zien was.

Daarnaast kreeg de school bezoek van het studententeam InMotion van de Technische Universiteit Eindhoven. InMotion werkt momenteel aan een volledig elektrische LMP3-auto, 's werelds snelst ladende endurance raceauto. De auto werd in de aula geplaatst en er werden vijf verschillende workshops georganiseerd met vragen zoals: "Waarom is elektrisch rijden zo goed?" en "Wat is duurzame energie?"

InMotion in de aula

De tweedeklassers hadden ook nog een tweedaags biologiekamp in Bakel, dat volledig draait om natuurbeleving. Veel kinderen verbaasden zich over wat je allemaal kunt vinden aan bijvoorbeeld diersporen en waterbeestjes. Daarnaast deden de tweedeklassers mee aan het project ‘Brainport, dat ben jij’. Architectuur.nl verzorgde nog twee workshops. Bij één workshop ontwierpen en bouwden ze buitengewoon grote kunstwerken van bamboe waar ze hun fantasie gebruikten en de zwaartekracht tartten. Hun creativiteit konden ze ook kwijt in een workshop over gips, waarbij tevens hun rekenvaardigheid en ruimtelijk inzicht werden aangesproken.

Beestjes uit Bakel bekijken (foto door Alicia en Chelsea van het mediateam)

Programma derdeklassers

Ook de leerlingen uit de derde klas hadden een vol programma. Ook zij namen deel aan de workshops vanTU/e InMotion, ze bouwden een spaghettibrug, kregen een bokstraining en bezochten onze locatie aan de Gasthuisstraat, waar de Opvang Anderstaligen gehuisvest is. Ze namen daar een interview af bij leerlingen uit allerlei landen. De tto-klassen maakten ook nog hun Checkpoint Examens om hun tto-certificaat te behalen. Daphne Gakes bracht een bezoek aan de school om een show over seksuele voorlichting op te voeren in de aula.

Een ander hoogtepunt was de workshop van Architectuurlessen.nl waarbij leerlingen maquettes van hun zelfontworpen ‘tiny houses’ maakten. Tenslotte namen de leerlingen twee dagen lang deel aan de Cultuurweek WAH?! Tijdens deze week snoven 1100 Helmondse derdeklassers cultuur op. Het Annatheater, de bibliotheek Helmond-Peel, Museum Helmond, Het Speelhuis, Kunstkwartier en De Cacaofabriek zetten die week hun deuren wagenwijd open om een gevarieerd programma aan te bieden vol activiteiten, workshops en voorstellingen. Van zingen in een popkoor tot stop-motion video’s te maken.

Tiny houses ontwerpen

Vierdeklassers

Mavo-4 had eindexamentrainingen en havo-4 ging op keuzereizen, maar voor vwo-4 was er een programma op school geregeld. Ze deden mee aan TU/e InMotion en ‘Brainport, dat ben jij’ en bezochten een food market. Ook brachten ze een bezoek aan Maastricht University om meer te leren over studiekeuze, probleemgestuurd onderwijs, het zoeken van een studentenkamer, en nog veel meer belangrijke onderwerpen voor hun toekomst.

Bezoek aan Maastricht University

Ook waren er activiteiten in Helmond, waaronder het bezoeken van het kasteel, waar ze memes maakten over de verhalen van kasteelheren en -vrouwen uit Helmond. Samen met het architectuurbureau werkten leerlingen in een workshop aan een gezonde leeromgeving. Bij de activiteit ‘Perfecte Plaatje 2.0’ gingen leerlingen net als in het bekende tv-programma de perfecte foto proberen te maken. Eerst kregen ze natuurlijk wat theorie aangeleerd, zodat ze foto’s konden maken waar echt over was nagedacht.

Foto’s van leerlingen die meededen aan ‘Perfecte Plaatje 2.0’

< Terug