molenstraat

Mavo

De mavo is een vierjarige opleiding op het Jan van Brabant College in Helmond. Leerlingen leren bij ons van en met elkaar. Ze leren verantwoordelijk te zijn voor hun keuzes en kunnen zich ontwikkelen op een manier die bij hen past. Vanaf het schooljaar 2018-2019 starten we met een tweetalige variant van de mavo.

Mavo brugklas

Naast de bekende vakken hebben wij op de mavo veel aandacht voor maatschappijleer, internationalisering, techniek en contacten met bedrijven. Leerlingen starten hun mavo-carrière in de brugklas. Ze maken kennis met elkaar, met hun leraren en hun vakken. Binnen het vak Techniek/Design en Technology gaan ze aan de slag met programmeren. 

Mavo 2

In de tweede klas zijn Duits, Economie, Natuurkunde en Scheikunde nieuwe vakken. Ook bereiden leerlingen zich voor op de keuze van hun vakkenpakket in mavo 3. De lessen LOB (looporiëntatie en begeleiding) helpen daarbij. In de loop van het schooljaar nemen ze een kijkje op het mbo en bij verschillende bedrijven. 

Mavo 3 en 4

Mavo-leerlingen beginnen in het derde leerjaar met hun schoolexamen. Alle resultaten voor hun examenvakken tellen mee voor de eindcijfers voor het schoolexamen aan het einde van mavo 4.      

Het vak Maatschappijleer neemt bij ons een bijzondere plaats in. Het is geen examenvak, maar het telt wel mee bij het zakken of slagen. Dat geldt ook voor het vak Kunstvakken 1 (muziek/ tekenen) en Lichamelijke opvoeding. Zijn die vakken niet voldoende afgerond, dan kan een leerling geen mavo-diploma halen. 

Beroepsstage

Omdat de meeste leerlingen zich lastig kunnen voorstellen wat het werken in een bepaald beroep in de praktijk inhoudt, doen ze in mavo 3 een beroepsstage van een week bij een bedrijf dat ze zelf kiezen. 

Van mavo naar havo

Heeft een leerling zijn mavo-diploma op zak, dan kan hij doorstromen naar de vierde klas van de havo bij ons op school. Hij moet daarvoor minimaal een 6.8 gemiddeld als exameneindcijfer hebben. Verder is het belangrijk dat er geen aansluitingsproblemen zijn rond zijn profiel- of vakkenkeuze. 

Lessentabel (klik om te vergroten)