molenstraat

Vwo

Het vwo telt 6 leerjaren op het Jan van Brabant College in Helmond. Met het vwo-diploma op zak kunnen leerlingen gaan studeren aan een universiteit. Wij bereiden hen voor op die stap. Zelfredzaam zijn en academisch denken krijgen bij ons de aandacht. Extra uitdaging krijgen leerlingen bij ons onder andere door een extra module te volgen, zoals Sport, Applied Science of Spaans.

Vwo brugklas

Het vwo is een boeiende opleiding met naast het vaste programma veel aandacht voor internationalisering, techniek, contacten met bedrijven en uitdagende opdrachten. Leerlingen uit de vwo-brugklas kunnen bij ons op school extra modules kiezen naast de vakken die ze in het eerste jaar krijgen. Zo zijn er de modules Sport, Spaans, Toegepaste wetenschap en Expressie. 

Binnen het vak Techniek/Design en Technology maken onze leerlingen in het eerste leerjaar van het tweetalig onderwijs kennis met programmeren.

Vwo 2

In vwo 2 krijgen de leerlingen 2 nieuwe vakken: Duits en Natuurkunde. Hun vakkenpakket wordt dus wat uitgebreid.

Vwo 3

In het derde leerjaar maken de leerlingen kennis met het vak Scheikunde. Ook bereiden ze zich voor op hun profielkeuze. De mentor en onze decaan helpen hen daarbij.

Vwo 4, 5 en 6

Al doen vwo-leerlingen pas in het zesde jaar examen, toch zijn ze er al vanaf het begin van het vierde jaar mee bezig. Het examen bestaat uit een schoolexamen en het landelijke centraal examen. Alle toetsen, opdrachten en werkstukken komen in een examendossier. Is het schoolexamen afgerond, dan volgt het centraal examen.

Leerlingen die wat extra uitdaging zoeken, kunnen in de bovenbouw een extra module volgen. Ze kunnen kiezen uit Spaans, Applied Science en Chinees.

Beroepsstage

Omdat de meeste leerlingen zich lastig kunnen voorstellen wat het werken in een bepaald beroep in praktijk inhoudt, doen ze in vwo 5 een beroepsstage van een week bij een bedrijf of instelling naar keuze.

Productontwerpen

In de tweede fase kunnen vwo-leerlingen het keuze-examenvak Productontwerpen volgen: een combinatie van vormgeving en techniek. Ze maken bijvoorbeeld een sieraad uit bestek of denken na  over een nieuw station. 

Lessentabel (klik om te vergroten)