15 november 2022

Op de Dag van de Franse taal geen les maar crêpesOnregelmatige werkwoorden, ingewikkelde grammaticale regels, moeilijke accenten…veel mensen hebben niet zulke goede herinneringen aan de lessen Frans op hun middelbare school. Zo niet de leerlingen van het Jan van Brabant College. Daar proberen de docenten hun leerlingen echt te boeien en dat doen ze onder andere door de Dag van de Franse taal altijd uitbundig te vieren. De school wordt versierd met Franse vlaggen en slingers, er zijn Franse lekkernijen en binnen alle lessen krijgt de Franse taal bijzondere aandacht. Daarbij kiest de sectie Frans ieder jaar voor een ander thema; zo maakten de leerlingen een keer verschillende Franse gerechten die gezamenlijk op school werden opgegeten, het jaar daarna zochten ze een uitweg uit een Franse escaperoom en dit jaar speelden ze Franstalige bordspellen. Spelenderwijs leren de kinderen zo de Franse taal lezen, spreken en begrijpen.

De leerlingen van vwo-3 van mevrouw Joni van Lieshout gingen nog een stapje verder. Zij verkochten die dag tijdens de pauzes in hun eigen crêperie heerlijke verse crêpes en croissants aan docenten en leerlingen. De opbrengst daarvan werd afgelopen maandag in ontvangst genomen door een dankbare vertegenwoordiger van Super Sociaal, de Helmondse supermarkt waar mensen die weinig inkomsten hebben, met grote korting kunnen winkelen. De leerlingen van het Jan van Brabant College hadden zelf voor dit doel gekozen omdat ze graag iets wilden doen voor de eigen lokale gemeenschap.

Deze unieke actie bracht hen niet alleen sociaal bewustzijn, ze ontdekten ook hoe leuk het kan zijn om een vreemde taal te leren. Op deze manier willen ze elke dag wel Franse les.

< Terug