Molenstraat
10 juli 2020

Ludieke diploma-uitreiking Jan van Brabant College – MolenstraatHoe geef je leerlingen een waardig afscheid van hun middelbare school binnen de geldende coronamaatregelen? Dat was de vraag waar alle scholen mee worstelen in de weken voor de zomervakantie. Op het Jan van Brabant College – Molenstraat was de uitreiking meer dan alleen het in ontvangst nemen van het diploma. De school gaf leerlingen de kans om alsnog alle gemiste ervaringen in te halen. De avond was dus gevuld met een beetje van alles: een examen maken in de gymzaal, de laatste schooldag ervaren, een examenreis maken, galafoto’s maken en natuurlijk het tekenen van het diploma.

Zeven uitreikingen mét ouders erbij

De ‘Grote Jan’ heeft bewust gekozen voor een uitreiking waar familieleden bij aanwezig konden zijn én waarbij leerlingen hun klasgenoten weer konden zien. Dat kostte natuurlijk veel voorbereiding, maar dat hadden de medewerkers graag voor hun leerlingen over. Ook de optie om de uitreiking als ‘drive-through’ te organiseren werd overwogen, maar het Jan van Brabant College wilde leerlingen de kans geven om gezellig na te praten met klasgenoten en docenten. Een middelbare school is natuurlijk niet alleen een plek om scheikunde, Duits of productontwerpen te leren, maar juist ook een sociale ontmoetingsplek.

Door de versoepelde regels vanaf 1 juli was het weer mogelijk om een hele klas samen te laten komen in de aula en daar maakte het Jan van Brabant College gretig gebruik van. Leerlingen mochten allemaal twee huisgenoten meenemen, dus ouders konden gezellig aanschuiven. Meer gasten waren helaas niet mogelijk vanwege de geldende regels, maar de school maakte een filmpje van de uitreiking en legde alles op de foto vast, dus zo konden ook familieleden en vrienden die helaas thuis moesten blijven de uitreiking toch een beetje bijwonen.

Natuurlijk konden niet alle 197 geslaagde leerlingen hun diploma op dezelfde avond in ontvangst nemen. Op woensdag 1 juli namen de 60 mavo-leerlingen hun diploma in ontvangst in twee sessies, op donderdag 2 juli was het de beurt aan de 33 vwo-leerlingen en op 6 en 7 juli waren er maar liefst vier uitreikingen voor de 104 havo-leerlingen. Per uitreiking namen dus ongeveer 30 leerlingen hun diploma in ontvangst.

Persoonlijke aandacht

De avond begon als een traditionele uitreiking. Leerlingen namen samen met hun familieleden plaats aan een tafeltje in de aula, waarbij tussen alle tafels ruim anderhalve meter afstand was. Er waren enkele speeches, waaronder die van algemeen directeur Geert-jan Nillesen. “Jullie hebben een prachtig diploma behaald,” drukte hij de leerlingen op het hart. “En laat niemand je wijs maken dat dit diploma minder waard zou zijn of dat het een cadeautje was. Het is een diploma dat je hebt verdiend door hard te werken, goede resultaten te behalen en dat zeker gelijkwaardig is aan alle diploma’s die wij hier de afgelopen 153 jaar hebben uitgereikt.”

Om elke leerling de aandacht te geven die hij verdient, werd iedereen één voor één naar voren geroepen onder luid applaus van alle aanwezigen. De mentor vertelde kort iets persoonlijks over de weg die de leerling heeft afgelegd naar dat felbegeerde diploma. De leerling pakte zelf zijn diploma van het podium, zodat er geen fysiek contact nodig was. Het diploma werd getekend, er werd geposeerd voor de camera en dan was de volgende leerling aan de beurt. In de tussentijd werd de tafel waaraan leerlingen hun diploma tekenden zorgvuldig schoongemaakt.

Ludieke afsluiting van een bijzonder jaar

Daarna was het tijd voor het deel van de avond dat speciaal voor dit bijzondere ‘coronajaar’ in het leven was geroepen. Geert-jan Nillesen legde uit wat de bedoeling is: “Jullie hebben de afgelopen maanden helaas geen gala kunnen houden, geen bijbaantjes om de spaarrekening te spekken en geen vakanties om die spaarrekening weer te plunderen. Hoe graag we ook zouden willen, dat kunnen wij niet allemaal goedmaken. Toch gaan we vandaag een poging wagen. We gaan jullie de gelegenheid geven om in een notendop alle gemiste activiteiten alsnog te beleven. We hopen dat dit voor jullie een prachtige en blijvende herinnering gaat opleveren.”

Het begon met het maken van een examen. De ouders bleven in de aula, terwijl de geslaagden plaatsnamen in de gymzaal, waar ze even mochten proeven aan hoe het nou eigenlijk is om een examen te maken. Natuurlijk niet de volle twee of drie uur, maar even snel vijf minuutjes. De examencoördinator las de protocollen voor met de nodige dosis humor. Vervolgens ontmoetten de leerlingen hun ouders weer op het plein, waar ze een route volgden die ze langs alle hoogtepunten leidde die ze gemist hadden de afgelopen maanden.

Normaal nemen leerlingen op hun laatste schooldag op ludieke wijze afscheid van hun school en alle docenten. Tijdens deze avond deden ze dat door slagroomsoesjes naar hun mentoren te gooien. Niet alle leerlingen konden even goed mikken, maar aan het eind van de avond moesten veel docenten toch slagroom uit hun gezicht vegen. De docenten kregen enkele leerlingen zelfs zo ver om zelf hun hoofd door het gat te steken, zodat ook zij eindigden met een gezicht vol slagroom. Op het plein was nog meer leuks te doen. Er waren namelijk een grijpautomaat waar leerlingen knuffels konden winnen en een suikerspinmachine.

Natuurlijk hadden leerlingen meer gemist dan alleen de eindexamens en de laatste schooldag. Ook het gala ging niet door dit jaar. Op het plein stonden daarom twee prachtige auto’s: een Ferrari en een Porsche. Veel leerlingen hadden hun galakleding al gekocht, dus ze waren prachtig uitgedost. Tijdens de uitreiking konden de leerlingen dus alsnog de typische galafoto maken: in pak of jurk poseren voor een dure auto.

Zelfs aan het examenfeest en de examenreis was gedacht. Voor een green screen konden leerlingen foto’s maken met Ibiza op de achtergrond of het examenfeest dat ze helaas niet konden geven. Aan het einde van de avond kregen leerlingen een shirt mee waarop de activiteiten stonden die ze alsnog hebben ingehaald, met een vinkje ervoor. Je diploma krijgen, eindexamen maken, het gala meemaken, op vakantie, een examenfeestje geven en je laatste schooldag alsnog beleven. De diploma-uitreiking op het Jan van Brabant College – Molenstraat wist al die ervaringen te combineren in één gezellige avond. En dat binnen de geldende coronamaatregelen.

Een waardig afscheid

De docenten van de ‘Grote Jan’ waren duidelijk net zo blij als de leerlingen om toch nog waardig afscheid te kunnen nemen. Zoals de algemeen directeur het zei in zijn speech: “Een school zonder leerlingen is ontzettend treurig. Juist in de afgelopen tijd merken we hoezeer wij jullie hebben gemist, hoe belangrijk jullie voor ons zijn.”

Van elke uitreiking staat alvast een album op de inlogsites. Er komen nog meer foto's bij de komende week. Leerlingen en ouders zullen tot 20 augustus toegang behouden tot deze beveiligde omgevingen.

< Terug