Molenstraat
8 november 2018

Hi-levelklas weer van startOp woensdag 7 november loopt een groep enthousiaste basisschoolleerlingen over het plein van het Jan van Brabant College Molenstraat. In één van de computerlokalen van ‘de grote Jan’ doen de leerlingen mee aan een project rondom programmeren met micro:bit. Het Jan van Brabant ondersteunt hiermee de zogenaamde Hi/levelgroepen die centraal verenigd zijn binnen het Overleg Helmondse Scholen (OHS).

In een wereld waarin termen als ‘gepersonaliseerd leren’ en ‘21st-century skills’ in elk artikel en gesprek over het onderwijs langskomen, is één ding duidelijk: leerlingen krijgen zoveel mogelijk les op hun eigen niveau. Dat kan hulp bij leerproblemen betekenen, maar ook meer uitdaging voor kinderen die zich anders vervelen. Extra basisschoolklasjes voor hoogbegaafde leerlingen bestaan natuurlijk al heel lang, maar sinds 2011 zijn ze centraal geregeld binnen Overleg Helmondse Scholen (OHS) onder de naam ‘Hi/level’. Afhankelijk van de basisschool kunnen leerlingen vanaf groep 5, 6, 7 en/of 8 meedoen aan deze klas. Ze gaan dan een middag, ochtend of zelfs hele dag in de week aan de slag met uitdagende projecten.

Ook zijn er middelbare scholen die hun expertise inzetten om de leerlingen uit te dagen. Op het Jan van Brabant College is mevrouw Strojil de stille kracht achter Hi/level. Met veel liefde en plezier weet ze elk jaar weer nieuwe leerlingen enthousiast te krijgen voor techniek, programmeren en andere moderne onderwerpen. “De leerlingen zijn ook dit jaar weer heel enthousiast en creatief,” vertelt mevrouw Strojil na afloop. In het bijzonder noemt ze Demy, die op de foto aan het werk is op de computer. “Demy heeft een hele mooie animatie gemaakt. Volgende week krijgen de kinderen nog meer uitdagende opdrachten.”

< Terug