Molenstraat
5 januari 2021

First Lego League 20208 december was het zover: tijd voor de regiofinale van de First Lego League 2020! Helaas vielen de leerlingen niet in de prijzen, maar ze behaalden wel een zevende plek waar ze trots op mogen zijn. 

Voorbereiding 

De zeven leerlingen uit de eerste en tweede klas hebben hard gewerkt om die mooie zevende plek in de wacht te slepen. Het begon met de opbouw van de missies die hun robot moest gaan uitvoeren. Vervolgens bouwden en programmeerden de leerlingen zelf een robot die zoveel mogelijk en zo goed mogelijk de gekozen missies moest gaan uitvoeren. Dat is nog niet zo makkelijk, want hoe maak je van Lego een vorklift en hoe maak je een stevige grijper? Na veel opzoeken, maken, proberen, aanpassen en nog eens proberen, kwam daar goed werkend mechanisme uit. Toen alles nog op de robot vastmaken en dan programmeren maar. Dit was voor de meeste nieuw, maar gelukkig konden een paar leerlingen die er al bekend mee waren de andere helpen. Dit resulteerde in een aantal fantastisch werkende missies.  

Behalve aan een robot moest er ook aan een innovatieproject gewerkt worden. Dit jaar moest er bedacht worden hoe je mensen in het dagelijkse leven meer konden laten bewegen. Na wat brainstormen en overleggen kwamen de leerlingen op het idee voor “Strifi” (stroom en wifi in één) waarbij mensen hun stroom en wifi gratis krijgen wanneer mensen een apparaat in beweging houden. De leerlingen dachten eerst dat mensen zouden kiezen voor de fiets, aangezien Nederland een fietsland is. Na een enquête bleek echter dat meer dan 50% voor de loopband ging.  

De wedstrijd zelf 

Het onderzoek en bevindingen konden vanwege corona niet live gepresenteerd worden en moesten deze door middel van een video-opname gepresenteerd worden aan een jury. Niet alleen de jurering met betrekking tot samenwerking, bouwen en programmeren ging via video en een Meet, ook de wedstrijd was dit jaar helemaal anders. Waar in de voorgaande jaren meer dan veertig voltallige teams meededen die ook nog eens publiek meenamen, mochten er dit jaar per team maar twee leden mee en één begeleider. Toeschouwers mochten helaas niet mee en er moest natuurlijk goed op de hygiëne en mondkapjes gelet worden. Het was daardoor minder druk, maar zeker niet minder spannend.  

De uitverkorenen van ons team waren Jayson en Sanne. Na een wedstrijd met veel tegenstand zijn ze dit jaar niet in de prijzen gevallen, maar wel hoger geëindigd dan de afgelopen drie jaren en wel op een prachtige zevende plaats. Een prachtige prestatie! 

Begeleidend docent meneer Jansen is natuurlijk ontzettend trots op zijn team. We willen hem en hele team feliciteren met het behaalde resultaat. Gefeliciteerd Sanne, Jayson, Stijn, Kasia, Milan, Dylan en Yonah en wie weet tot de volgende First Lego league! 

< Terug