Molenstraat
15 april 2019

Brainportweek - Dag 1Deze week is het Brainportweek op het Jan van Brabant College. De leerlingen gaan hele week aan de slag met allerlei activiteiten die te maken hebben met of plaatsvinden in de Brainportregio. Ook vinden de buitenlandreizen plaats in de Brainportweek. Dit is het verslag van Dag 1 (wordt bijgewerkt). Overige foto's staan op de inlogsites.

Buitenlandreizen

Onderstaande foto komt uit Bedford waar een "teamchallenge" werd uitgevoerd in een prachtig park.

Havo(t)-4 en vwo(t)-5

Maandag 15 april bezocht een groep leerlingen uit havo(t)-4 en vwo(t)-5 de bierbrouwerij van Bavaria te Lieshout. 
Het gaf natuurlijk een speciaal tintje dat Swinkels Family Brewers 300 jaar bestaat en dat kreeg nog een gouden randje omdat ze het predicaat "Koninklijk" mogen voeren en dus verder gaan als: Royal Swinkels Family Brewers.
Leerlingen kregen na een korte introductie in het brouwerijcafé de befaamde Bavaria brouwerijtour. Een indrukwekkende rondleiding liet de leerlingen zien hoe de brouwerij duurzaam en milieubewust bier brouwt. Ook kregen ze te horen welke mogelijkheden er zijn om bij Bavaria te werken. Een leuke en leerzame middag.

Brugklassen

M1A, H1A, H1B en V1A hadden een vol programma tijdens de eerste dag van de Brainportweek. Ze gingen naar het computermuseum, kregen een gastles van ASML, leerden over aerodynamica en deden het project ‘Bedrijven in een doosje’.

Brugklassen - COMPUTERMUSEUM

De klassen gingen onder andere naar het computermuseum. “Hier kregen we overal uitleg over en konden we zelf de computers uitproberen,” vertelt Nanette (V1A). De grote oude computers met weinig geheugenruimte zijn inmiddels verder ontwikkeld. Die oude computers werden tentoongesteld. Na uitleg mochten de leerlingen zich vervolgens uitleven op een aantal van die computers uit de jaren 70 en later. Dit museum is beslist ook een aanrader voor ouders en grootouders. Het museum was voor Matthew (M1A) het hoogtepunt van de dag. “Ik vind computers interessant en ik heb altijd al willen weten waar het mee begonnen is. Je mocht op het einde ook hele oude spellen spelen!”

Brugklassen - GASTLES ASML

Naomi (V1A) vertelt: “We kregen een les van ASML, waarbij we gingen kijken wat er allemaal in een telefoon zit.” Van de gastdocenten leerden de leerlingen over de bouw en ontwikkeling van chips.

Brugklassen - AERODYNAMICA

Naomi (V1A): “Ook kregen we les over aerodynamica. Daarna gingen we vliegtuigjes vouwen.” De gastles ‘Aerodynamica; Kunst- en vliegwerk’ werd gegeven aan al onze brugklassers. Spelenderwijs leerden ze iets over aerodynamica; hoe kun je een vliegtuigje vouwen wat goed kan zweven en ver weg vliegt? Maakt het model nog uit? De leerlingen vouwden mooie en goede vliegtuigjes en konden er geen genoeg van krijgen! Onze dank gaat uit naar 'Kunst- en Vliegwerk' van Paul Senders.

Brugklassen - BEDRIJVEN IN EEN DOOSJE

Leerlingen uit V1A hadden ook nog het project ‘Bedrijf in een doosje’. Nanette: “Hierbij kreeg je producten met een lijst en met behulp van je laptop moest je de bedrijven erbij vinden.”

De foto’s zijn gemaakt door o.a. Matthew (M1A), Naomi (V1A) en Nanette (V1A) en docenten. Bedankt! Meer foto's van Matthew, Naomi en Nanette en docenten vind je op de inlogsites bij dag 1.

Havo-3

Vandaag ging havo-3 bronsgieten. Meer foto's staan op de inlogsites.

Klas M2A, H2A, H2B en V2A

Op 15 april gingen M2A, H2A, H2B en V2A naar GeoFort, een leerzaam en uitdagend museum voor kinderen en scholieren. De tweedeklassers stapten ’s ochtends in de bus naar Herwijnen, waar ze allerlei spellen speelden om meer te leren over kaarten, navigatie en de wereld om hen heen. Het uitstapje naar GeoFort werd georganiseerd vanuit het vak aardrijkskunde. Behalve informatie over navigeren, was er tijdens de actieve dag ook ruimte voor geschiedenis over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarnaast konden leerlingen volop oefenen met samenwerken door in de spellen in groepjes tegen elkaar te strijden.
Leerlingen kropen in een kazemat, leerden meer over het universum, navigeerden door een doolhof door hun neus te gebruiken (zoals zalmen navigeren door het water) en trokken zichzelf op een watervlot naar een grote kaart, waar ze leerden welke provincies onder water zouden staan als alle dijken zouden breken. Ook maakten ze tekeningen met een GPS-systeem, leerden meer over ruimte-afval en daalden in een simulator af naar de kern van de aarde.

De foto werd gemaakt door Maurits (H2A). Bedankt! Meer foto's van Maurits op de inlogsites bij dag 1.

TTO2

Ze bezochten vandaag het Planetarium in Brussel en vervolgen hun weg naar Ieper.

Ht3A en V1A

Bekeken de bedrijven uit de regio tijdens de workshop "bedrijven in een doosje".

VWO-3

Jeugdboekenschrijfster Margje Woodrow kwam een workshop geven aan V3. Tessa (V3A) vertelt: "Margje Woodrow was vandaag bij ons in de klas. Ze schrijft jeugdthrillers. Ze vertelde wat over hoe ze aan haar ideeën kwam en hoe ze deze uitwerkt. We hebben ook in groepjes een soort mindmap met ons eigen idee voor een jeugdthriller gemaakt. Het was heel leuk."

< Terug